viernes, 9 de marzo de 2012

Amor, amistat, guerra i passió per la fotografia


ESPERANDO A ROBERT CAPA

Des de la nostra revista aconsellem la lectura del llibre de Susana Fortes: Esperando a Robert Capa, publicat a l'ed.Planeta. Tracta de la relació de Robert Capa i Gerda Taro, ambdós reporters de guerra. També hi apareix l'amic i company Chim. L'amor, l'amistat, la guerra i la passió per la fotografia marcaren les seues vides.


Conta Susana Fortes que la idea d'escriure el seu llibre arranca d'una de les fotografies trobades a la maleta mexicana (maleta localitzada a l'any 2008 amb 127 rotllos de negatius de la guerra civil espanyola extraviats després que Capa i Chim abandonaren París precipitadament per l'arribada dels nazis) i publicades per The New York Times.
  
És aquesta que reproduïm a sobre, la de Gerda dormida amb el pijama de Robert Capa.
Gerda Taro no ha arribat a acaparar l'atenció ni el reconeiximent del seu company. Potser per això, aquesta novel.la se centra en ella.
 La novel.la de Fortes està ben documentada, conta episodes relacionats amb la guerra que són reals, també cita noms de fotògrafs, escriptors, brigadistes i militars... i després sap recrear amb gran habilitat tota eixa informació amb situacions i moments que viuen els personatges. Amb tot això aconsegueix una novel.la interessant, amena de llegir i intensa en emocions. El lector se sent immers en aquella època i aquell ambient, i se sent privilegiat de ser testimoni directe de la relació personal i professional d'esta atractiva parella. I al final, sense proposar-s'ho, acaba enamorant-se de la xica.


 Esperando a Robert Capa 
ha estat guardonada amb el Premi de la Crítica Valenciana 2010. Fortes pretén amb el seu llibre retre homenatge als periodistes i fotògrafs que s'hi deixen la vida exercint el seu treball.

Miguel Pérez i Empar Ibáñez





No hay comentarios:

Publicar un comentario